ImperialToMetric.com – Education, Methodology, Social Sciences and Technology

ImperialToMetric.com
Footnote Methodology MultilingualSerbian

Како писати у одговарајућем формату: Дефиниција Фуснота

Updated on / dernière mise à jour : 06/10/2023

У тексту који се односи на друштвене науке – историја, на пример -, неопходно је укључити фусноте (на крају странице) или ендноте (на крају документа, али пре библиографију) у четири одређеним околностима. Али, не можете да користите оба формата у истом документу, можете или користите фусноте или ендноте. Овде су посебне околности:

Кад год укључују цитат узет директно из књиге другог аутора или члана;
Кад год садржи један или више статистике (километара за војне фронтаге, број жртава у сукобу, износ новца датог од стране владе, итд);
Кад год веома прецизно идеја или група идеје су предузете директно и буквално од аргумената другог аутора;
Кад год сте укључили додатне информације вам омогућава да дефинишете или илуструју детаљније концепт укључене на текст.

У циљу укључи фусноте или ендноте, морамо поштовати дефинисане критеријуме. Критеријуми могу променити од једне области студирања на други. Тако формату илустрованих у овом погледу странице, нарочито, правилна методологија за историју радова (тезе, есеји, синопсисе, итд.)

Већина речи процесори омогућавају својим корисницима да брзо укључи фусноте или ендноте на својим документима. На пример, у програму Мицрософт Ворд 2003, корисник треба да кликнете на "Инсерт" опцију у менију, а затим на "задатак" и, на крају, "Фуснота".

Пример 1: Мицрософт Ворд 2003 (француска верзија)

Пример 2: Мицрософт Ворд 2007 (верзија на енглеском)

Пример 3: Опен Оффице 3 Вритер (верзија на енглеском)

Ноте су у нумеричком или абецедном реду, али могу бити различитих типова, као добро. Неки од вас можда желе да користе римске бројеве, док ће други више воле писма, посебно. То што је рекао, имајте на уму да је боље да не садржи више од једног референцу по фусноте или ендноте и да је свака нота је јединствена, следећи нужно бити повећан број или слово.

Позивање у вези са овом првом фусноти мора бити у потпуности написан, са тачним извора:

1- Henry Bogdan, La question royale en Hongrie au lendemain de la Première Guerre mondiale, Louvain : Institut de recherches de l'Europe centrale, 1979, p. 24.

Имајте на уму да име аутора је у потпуности укључена (прво име, а затим презиме) и да наслов је написан у курзиву, неки универзитетски одељења ће подвући титулу, уместо да га стављате у курзиву. После наслова, морамо навести град где је објављен књига, име главног уредника, годину је објављен и, коначно, број странице (а). Када референца о страници у Конкретно, треба да садржи ", стр.", Али ако је у питању неколико страница, можете назначити "стр".

Ако је чланак, формат је другачија.

2- M.I. Finley, "The Silent Women of Rome", in Horizon, no 7 (1965), Tuscaloosa, Horizon Publishers, p. 64.

Као што можете да видите, наслов чланка мора појавити између наводника, а затим по имену часописа или прегледа у курзиву. Морамо такође указују на префикс "у" испред имена других. Након тога, ми показују јачину број и / или датум када је чланак први пут објављен (година, месец и дан, ако се примењује), град у коме је објављен то, име издавача, и на крају, ту су и странице (а) на коју се односи референца.

Сада, када референца је понављају, можемо користити неке предефинисане услове како би се избегло понављање поново пуну референцу преко и преко:

Исто:. Кад идентичан референца на претходној фусноти се користи; страница број може да буде иста или могу бити различити (у ком случају, требало би да укаже на различит број странице);
Идем: кад год идентичан референца на претходној фусноти се користи (стр. број мора бити иста).. Неки ће радије користе термин "Ибид.".
Цит: када књига референца је раније наведено као фусноту или ендноту, али не директно пре;.
Лоц.цит: када чланак референца је раније наведено као фусноту или ендноту, али не директно пре;.

3- Ibid., p. 66.

Овај "Исто." Упућује на страни 66 члана Финли а, "Тихи Жене у Риму".

4- Idem.

У овом случају, референца је идентичан са претходним (фуснота 3): истог члана, иста страна (п.66).

5- Bogdan, op.cit., p. 45.За овај пети референце, ја користим оп.цит. (То је књига), јер је већ био Богдан наводи као фусноту или ендноту, али не директно у претходној напомени (фуснота 4). Такође морам навести број странице на коју се односи. Ако много различитих Богдан књиге су претходно укључени као фусноте или ендноте, морао бих да наведете име књиге не би било забуне: Богдан, Хистоире дес Паис де л'Ест, стр. 59.

6- Finley, loc.cit., p. 25.

Исто објашњење као и за фусноти 5, али сам користио лоц.цит. уместо тога, јер је чланак.

Везано за електронске РЕФЕРЕНЦЕ

Када мора да садржи електронске референце из Интернет сајтова, можете да користите више формата. Предлажем две популарне формате сте могли користити у циљу поштовања одговарајући формат: АПА и МЛА стилова.

АПА Стиле

Презиме и име аутора (е) (година издања). Наслов чланка или на интернет страници (у италиц словима). Датум сте преузето информације са сајта, како да га укључите на свом документу (месец, дан и годину, имајте на уму да ово није обавезна) и адресу сајта.

односно:

Rice, J.C., McBride, R.H. & Davis, J. (1998). Defining a web based learning environment. Retrieved November 5th, 2000 from https://www.byu.edu/ipt/workshops/wbi/text.html.

МЛА Стиле

Од сајтова који не указују на име аутора (с):

Наслов сајта курзивом писма. Датум сте преузето информације са сајта, како да га укључите на свом документу (месец, дан и година) и адресу сајта у овом формату: <соурце>.

MetricToImperial. February 8th, 2023. <https://metrictoimperial.com>

Од сајтова на којима се име аутора јасно идентификованим:

Презиме и име аутора (с). Датум сте преузето информације са сајта, како да га укључите на свом документу (месец, дан и година) и адресу сајта у овом формату: <соурце>.

Radford, Robert. February 8th, 2023. <https://metrictoimperial.com>

БИБЛИОГРАФИЈА

Неколико концепти да запамтите у вези укључивање библиографија на вашем папиру:

– Библиографија је у основи списак чланака, књига и / или било који други извор информација које се користе у циљу конципирања, припремити и написати свој есеј;
– Чак и ако извор није био укључен на вашем раду, као фуснота, белешка или електронски референцу, она ипак мора да се дода библиографију, ако се узме у обзир да је тај извор је била неопходна у вашем укупном разумевању једног или више концепата представљених у свом раду ;
– Имајте на уму да извори које нисте прочитали сами или извора који нису релевантни за ваш есеј не морају бити укључени у библиографију;
– Библиографија део мора појавити на посебан страници, на крају свог есеја, након одељку Напомене "и / или прилози. Али, ако сте укључили завршни део за представљање других књига које објављених (или вашег издавача других наслова), затим библиографија би се појавити пре тога посебно "Од истог писца" одељку;
– Ауторска презимена морају бити укључени у библиографију по азбучном реду;
– Ауторска презимена мора да се појави као капитализоване слова;
– Ако библиографски референца је из истог аутора као и претходни референце, можете да замените име аутора које подвлаче (ово избегава понављање исто име изнова и изнова);
– Ако библиографски референца захтева више од једне линије текста, следећи редови морају да имају еквивалент 10 -20 белине на левој страни (хоризонтално поравнање) Овај захтев је опционално;.
– Библиографија део се може поделити у неколико поглавља. Свака подсекција представља извора "тип медија. Дакле, можемо укључити одељке за књиге, преглед чланака и електронских извора, посебно. Неки такође деле своје секције библиографија као "Општи извори" и "специјализоване Извори": У том случају, свака подела може да садржи одељке за књиге, преглед чланака и / или електронских референци;
– И када ваш секција библиографија се ради и правилно укључен на вашем раду, то може бити добра идеја да додате неколико празне странице. Када објавити књигу, издавачи обично захтевају такве празне странице. Ово важи и за само-издавачке кроз штампе на захтев (ПОД) компанија као што су Лулу, похвала и КооП. Запамтите да укупан број страна буде дељив са четири (4) Ако се одлучите да објавите есеј или књигу. На пример, ако ваша секција библиографија завршава на страни 85, да би морао да обухвати три додатне празне странице (пп 86-88).

Примери библиографских референци

nota.h10

Пример пуне библиографије

nota.h11


* This article has been electronically translated. The original version of the document is available in English.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =


Robert Radford, M.A., Québec (Canada) © MMXXIII.
All rights reserved.